17 Ekim 2010 Pazar

Sarı Prenses (Labidochromis caeruleus) Hakkında Genel Bilgi

Akvaryum balıkları hakkında genel bilgiyi sitemizden görebilirsiniz..
Beslenme
Cichlid akvaryumlarının ilk göz ağrısı olan sarı prensesler, 7-8 aylıken yani 8 cm. ye geldiklerinde cinsel olgunluğa ulaşırlar. Kendi eşlerini, kendileri seçer. Erkek dişi oranı 1/3 (1erkeğe 3dişi) şeklinde olmalıdır. Omnivor (Hem etçil hem otçul.) olan bu balıklara protein ağırlıklı yemlerin yanı sıra, gelişimleri ve kondisyon kazanmaları için mutlaka canlı yem (artemia, tubifex, su piresi vb.) verilmelidir.

Akvaryum Şartları ve Bakım
Bir koloni için ideal akvaryum 100 lt. ve üstüdür. Zeminde mutlaka pH açısından, midye veya mercan kırığı kullanılmalıdır. Akvaryum kayalarla mağara oluşturulacak şekilde dizayn edilmeli ayrıca cichlidlerin çoğu kumu kazdıkları için bitki dikilmemelidir. Haftada bir 1/4 oranında dipten su çekilmeli, bu sayede nitrat oluşumunun önüne geçilmelidir.

Cinsiyet Ayırımı ve Üretim
Erkekler daha koyu renkte, üst ve alt yüzgecindeki siyah bantlar daha koyu ve yüzgeçleri sivri biter. Kesin olmamakla birlikte erkeğin anal yüzgecinde yumurta beneği bulunur. Üreme zamanların erkekler agresif olur ve çiftleşme isteğinden dolayı yüzü ve dudakları kararır ve morarır.

Dişide ise bunların aksine; rengi açık sarı, üst ve alt yüzgecindeki bantlar soluk ve uçları küt biter. Dişide çiftleşme zamanlarında üreme tüpü çıkar.

Üretimde kullanılacak çift öncelikle cinsel olgunluğa ulaşmış ve sağlıklı olması gerekmektedir. Üretimden önce; randıman alınması isteniyorsa mutlaka sıkı bir beslenmenin yanında canlı yem ile takviye yapılarak balıklar, çiftleşmeye hazırlanmalıdır. Hazır olan balık kolayca eş tutp üreyecektir. Önce titremeler sonra ''O'' şeklinde dönmeler ve daha sonra dişi balık yumurtlar, yumurtaları ağzına alır ve erkeğin anal yüzgecine yaklaşır, erkek spermini salgılar bu sayede çiftleşme gerçekleşir. Dişi balık yumurtalarını 28 gün ağzında kuluçkaya yatırır. Bu süre zarfında yem yemez. Balığın yumurtaları tükürmemesi ve yutmaması için diğer balıklar tarafından rahatsız edilmemesi gerekmektedir. 28 gün sonunda güvende olduğunu hisseden anne balık yavrularını ağzından çıkarır ve beraber yüzmeye başlarlar. 1 gün yavrulara yem vermek gerekmez çünkü altlarında protein keseleri vardır. Diğer günler ise kaliteli ve protein ağırlıklı toz yemler verilerek yavruların gelişimleri sağlanmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Tu comentario será moderado la primera vez que lo hagas al igual que si incluyes enlaces. A partir de ahi no ser necesario si usas los mismos datos y mantienes la cordura. No se publicarán insultos, difamaciones o faltas de respeto hacia los lectores y comentaristas de este blog.